25 feb 2015
februari 25, 2015

Reisverslag Zambia

0 reacties

Zambia, dé ultieme safari bestemming!

Zambia is een land, dat nog niet ontdekt is door veel toeristen. Gelukkig maar, want dit betekent voor u een exclusieve safari door het echte Afrika. Behalve de beroemde Victoria Watervallen kent Zambia uitzonderlijke safari mogelijkheden. Een safari in een open landrover in het Kafue National Park. Een kanosafari door het Lower Zambezi National Park of een wandelsafari door het South Luangwa National Park U kunt uw safari zo actief en comfortabel maken als u zelf wenst. Zambia onderscheidt zich verder door de kleinschalige safari lodges en de persoonlijke aandacht van het vriendelijke personeel.

In juni 2013 heb ik de prachtige parken en vele lodges in Zambia bezocht. Hieronder treft u een korte impressie van onze reis.

Lower Zambezi National Park – Chiawa Camp

Het Lower Zambezi National Park bereiken we met een klein vliegtuigje vanaf Lusaka. Vanuit de lucht genieten we van het prachtige landschap, waarna de landing wordt ingezet. Geen vliegveld te bekennen, slechts een kleine landingsstrook tussen de bomen. De olifanten heten ons welkom en gaan vervolgens verder met hun dagelijkse bezigheid; eten!

Met een koud handdoekje en een verfrissend drankje staat onze gids ons op te wachten. Vervolgens rijden we met de open landrover naar de lodge.

We verblijven in het kleinschalige Chiawa Camp in een prachtige honeymoon suite. Chiawa Camp is direct gelegen aan de rivier en biedt comfort en avontuur. Na een heerlijke lunch met een gemêleerd gezelschap en eigenaar Grant Cumings is het tijd voor siësta. De natuur besluit anders! Een grote groep olifanten hebben zich om onze tent verzameld en zijn ongestoord aan het eten. Kleine “Dombo” komt zelfs zo vlakbij de tent dat we hem bijna kunnen aanraken. Dichtbij de rivier dienen zich nog een aantal buffels en impala’s aan en ook de bavianen zijn luidruchtig aan het spelen. Wie wil er nu slapen als er zich zo’n prachtig schouwspel der natuur voordoet.

In de namiddag maken we een boottocht over de Lower Zambezi en zien veel krokodillen en nijlpaarden. We praten met de gids over het leven in Zambia en genieten van de zonsondergang met een glas goede wijn. Na de zonsondergang gaan we op avondsafari met een open landrover. Dit is de beste tijd om roofdieren te zien, die ‘s nachts op jacht gaan. Onze uitstekende gids heeft een luipaard gespot. Een prachtig dier dat op zoek is naar zijn prooi die de hyena zojuist heeft gestolen.

Nog onder de indruk van alle dieren worden we verrast met een diner onder de Afrikaanse sterrenhemel. Ook tijdens het eten gaat de natuur ongestoord zijn gang en horen we twee leeuwen brullen. Na de laatste hap stappen we in de open landrover en na knap speurwerk van onze gids zien we twee prachtige leeuwen. Moe, maar zeer voldaan gaan we heerlijk slapen in onze luxe tent.

Om 06.00 worden we wakker gemaakt en bij het kampvuur staat een heerlijk ontbijt klaar. Broodjes roosteren op kolen, het echte bushleven.

We maken met onze gids een korte wandeling door de prachtige natuur. We leren alles over planten en bomen, maar ook de uitwerpselen van de dieren worden besproken. Een leerzame wandeling.

Er staat ons al weer een volgend avontuur te wachten; een kanosafari. Onder begeleiding van een gids peddelen we over het rustige gedeelte van de rivier. We genieten van de stilte en de prachtige omgeving. Aan de oevers van de rivier komen de olifanten drinken en de nijlpaarden duiken snel weg als wij aan komen peddelen.

Lower Zambezi National Park – Old Mondoro

Na een heerlijke lunch varen we naar Old Mondoro. Old Mondoro Bushcamp is een kleinschalig bushcamp gelegen in het uiterste oosten van het Lower Zambezi National Park.

Het rustieke bushcamp ligt in een schilderachtige vallei tussen de glooiende heuvels van de Muchinga helling en de machtige Zambezi Rivier. De lodge is erg afgelegen, waardoor er bijna geen andere toeristen zijn.

In de Lower Zambezi kan uitstekend gevist worden op tigerfish en diverse andere vissoorten. Met een klein bootje en diverse hengels varen we de rivier op, op zoek naar vissen. De gids vangt al snel een tigerfish en wij hebben ook snel beet. Een grote vangst, een meerval van bijna 10 kilo. Snel op de foto met onze vangst en daarna gooien we de meerval weer snel in de rivier.

South Luangwa National Park – Tena Tena Camp

Het South Luangwa National Park is de volgende bestemming. We landen op de kleine luchthaven van Mfuwe, waar we vriendelijk worden ontvangen. Na een transfer van ongeveer 1,5 uur komen we aan in het Tena Tena Camp. Onderweg passeren we diverse lokale dorpjes en de kinderen zwaaien enthousiast naar ons.

Tena Tena Camp is gelegen in het Nsefu gedeelte van het South Luangwa National park aan de Luangwa rivier. Bij aankomst zien we een aantal olifanten badderen in de rivier en de nijlpaarden zijn heerlijk aan het zonnebaden op de zandbank.

Na een heerlijke lunch gaan we in de namiddag op safari. We genieten van het prachtige vogelleven en komen al snel een grote groep leeuwen tegen. De leeuwen liggen heerlijk in de schaduw van de bomen en zijn absoluut niet van plan om maar iets te doen. We zijn helemaal alleen met de leeuwen, want in dit gedeelte van het park kom je bijna geen andere voertuigen tegen. Na een prachtige fotoshoot rijden we verder langs de rivier.

Het vriendelijke personeel van Tena Tena staat ons onverwachts op te wachten op een prachtige locatie aan de rivier. De flessen champagne worden ontkurkt en onder het genot van lekkere hapjes genieten we van een prachtige zonsondergang in Afrika.

De volgende morgen worden we vroeg wakker gemaakt voor een wandelsafari met gids Jacob. We wandelen door de prachtige bossen en langs de oevers van de rivier. De giraffen kijken ons vriendelijk aan en eten ongestoord verder. In de verte passeert een kudde olifanten. Gids Jacob vertelt in geuren en kleuren over de prachtige natuur. Na een ontspannen wandeling van bijna vier uur staat een heerlijke bush lunch voor ons klaar.

De rest van de dag genieten we van het prachtige uitzicht op de rivier, voordat we Afrika verlaten. Verlaten doen we Afrika nooit, want Afrika zit in ons hart!

Reisverslag Zambia – Petra van Duin

 ——————————————————————————————————————————————————————————————————-

Bijzondere safari parken zijn het South Luangwa National Park, North Luangwa National Park, Kafue National Park, Lower Zambezi National Park, Busanga Plains en Liuwa Plains.

Het aanbod van accommodaties loopt uiteen van tented camps, bush camps tot luxe villa’s met privé gids en butler.

KLM en South African Airways vliegen bijna dagelijks naar Lusaka in Zambia ( via Nairobi of Johannesburg). U kunt ook naar Livingstone ( Victoria Watervallen) vliegen.

Zambia kunt u het hele jaar door bezoeken. De beste tijd om Zambia te bereizen is van mei tot november. Het is een droge tijd en het wild gaat zich meer concentreren rond drinkplaatsen en is makkelijker te vinden. In het groene seizoen van december tot april is de natuur prachtig groen en een waar paradijs voor vogelaars. Houdt u wel rekening met een regenbuitje. Niet alle safari lodges zijn in deze periode geopend.

Nederlandse paspoorthouders hebben een visum nodig voor een rondreis door Zambia. Het visum kunt u bij aankomst in Lusaka of Livingstone
aanschaffen. De kosten bedragen momenteel USD 50 per persoon.

Voor uw reis naar Zambia heeft u een aantal inentingen nodig. Wij adviseren u om contact op te nemen met uw huisarts of de GGD voor de meest recente informatie. Momenteel worden de volgende inentingen aanbevolen; DTP,Hepatitus A en Gele Koorts. Tevens heeft u malariatabletten nodig en een cholera verklaring. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Meer informatie over Zambia of een rondreis op maat:

Duin Deluxe Travel
Tel: + 31 71 8879658
E-mail: info@duindeluxetravel.nlReageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *