Update: 12 november

Zuid-Afrika is weer open voor internationale toeristen en staat klaar om u met open armen te ontvangen.  Om het land te mogen bezoeken heeft u wel een negatieve PCR test nodig die niet ouder is dan 72 uur en hierop dient de naam te staan van een “medical practioner” die de test heeft uitgevoerd. Code oranje is nog wel van kracht vanuit Nederland, echter het is wel mogelijk om naar Zuid-Afrika te reizen. Het aantal besmettingen ligt in Zuid-Afrika aanzienlijk lager dan in Nederland. De luchtvaartmaatschappij Emirates biedt u zelfs een gratis Covid 19 dekking tot reizen met vertrek 30 december 2020. Meer informatie zie https://www.emirates.com/nl/dutch/help/covid-19/free-covid-19-cover.

Tips om veilig op vakantie te gaan

In de tijden van corona kunt u nog wel op reis, maar hierbij moet u zoveel mogelijk denken aan de veiligheid van uzelf en de mensen om u heen. Een goed begin is het halve werk dus het goed voorbereiden van uw reis is zeer belangrijk. Hoe staat het land er momenteel voor? Welke maatregelen zijn er genomen? Waar moet u zelf aan denken? Wij leggen hier uit hoe u veilig op vakantie kunt gaan naar Zuid-Afrika.

Hoe gaat u veilig naar Zuid-Afrika tijdens de coronatijd?

Toerisme speelt een grote rol in Zuid-Afrika. Voor velen is het de grootste bron van inkomen. Het is natuurlijk het belangrijkste dat u gezond en veilig op vakantie kunt gaan en de reisbranche werkt en denkt zeker mee. In safariparken is veilig reizen het makkelijkste, u slaapt in kleinschalige accommodaties die goed hygiënisch worden schoongemaakt. In grotere steden moet u wel meer aan uw veiligheid denken, daar gelden meer veiligheidsregels en de hotels hebben ook strenge regels waar zij zich aan moeten houden. Door middel van deze maatregelen is er voor gezorgd dat u veilig op vakantie kunt naar Zuid-Afrika.

Veiligheidsmaatregelen

 • In Zuid-Afrika reist u vaak met uw eigen huurauto. In deze coronatijden is dat ideaal aangezien u geen rekening hoeft te houden met andere reizigers. Voordat u de huurauto ontvangt wordt deze uitgebreid schoongemaakt en hierdoor kunt u hygiënisch en corona-proof op reis.
 • Op safari in de nationale parken van Zuid-Afrika? Dan gaat u meestal met een gids op pad. De gids/chauffeur en u moeten mondkapjes dragen, zodat u beschermd bent. De safariauto’s zijn open, hierdoor zit u fijn in de buitenlucht en beperkt het eventuele risico’s.
 • Wij maken gebruik van kleinschalige accommodaties. De accommodaties in Zuid-Afrika hebben strenge maatregelen genomen om de risico’s rond corona in te dammen.
 • Elk gebouw dat u binnengaat moet u uw handen desinfecteren en een mondkapje dragen. Afstand houden moet altijd en grote massa’s verwijderen is zeer belangrijk.
 • Hotels en winkels worden goed en grondig schoongemaakt. De toerismesector heeft een uitgebreid protocol opgesteld voor het schoonmaken van hotelkamers, oppervlakten en algemene ruimtes. In winkels wordt alles na elke klant gereinigd: de pinautomaat, boodschappenmandjes en karren. Alle medewerkers van winkels dragen een mondkapje of bedekken hun hele gezicht.
 • De medewerkers in de toerismebranche zijn extra getraind in hygiëne en dienstverlening op afstand en als ze binnen komen wordt dagelijks hun temperatuur gemeten. Als de temperatuur te hoog is worden ze meteen naar huis gestuurd.
 • Eten in de lodge is ook mogelijk. U zal zoveel mogelijk buiten eten en de tafels staan uit elkaar. Ook is er een bepaald aantal gasten toegestaan in het restaurant.

Wat kunt u zelf doen om een veilige vakantie te hebben?

Het gedrag dat u zelf vertoond op vakantie is ook belangrijk, net als in Nederland gelden er regels in Zuid-Afrika die u moet volgen. Hierdoor worden risico’s verkleind.

 • Het is verboden om handen te geven of te knuffelen.
 • Houd altijd voldoende afstand van andere, anderhalve meter afstand.
 • Was uw handen zo vaak mogelijk en lang genoeg. Als u een publieke ruimte in komt, moet u uw handen verplicht desinfecteren.
 • Nies en hoest niet in uw hand maar in uw elleboog.
 • Vermijd grote groepen mensen en drukte.

Aanvullende maatregelen

 • Heeft u corona-achtige klachten? Meld dat dan meteen bij een reisexpert. Zij zullen u precies vertellen wat u moet doen. Zuid-Afrika heeft namelijk een duidelijk protocol opgesteld voor mensen met coronasymptomen.
 • Het dragen van een mondkapje is in Zuid-Afrika vrijwel overal verplicht. In binnenruimtes en publieke ruimtes. Maar ook in de stadsparken, in de bossen en de grote open ruimtes.
 • Volg alle lokale aanwijzingen op en houd je aan de actuele regels. Lees u van te voren goed in over de regels en voor vragen kunt u ook bij ons terecht.
 • Het kan zijn dat u voor aankomst in Zuid-Afrika verschillende zaken moet regelen in betrekking tot uw gezondheid, zoals het invullen van een gezondheidsverklaring en reisplan.  Van te voren zullen we u precies vertellen wat u dient in te vullen.
 • Sluit een reisverzekering en een annuleringsverzekering af. In coronatijden is dit zeer belangrijk. Indien u wilt annuleren met een geldige reden, dan kunt u dat doen via deze verzekering.
Wilt u meer informatie ontvangen over Corona en veiligheid in Zuid-Afrika?